Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 20 dag
masło 2 łyżki
śmietana 1/2 szkl
mąka 1 łyżka
bulion drobiowy 4 szkl
grzanki 1 szkl
sól do smaku
cukier do smaku
natka pietruszki 2 łyżki
jajko ugotowane na twardo 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami

W małym rondelku rozgrzać masło, włożyć umyty szczaw i dusić pod przykryciem okolo 10 minut, następnie przetrzeć przez sito. Bulion zagotować, dodać przetarty szczaw, mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Wlać rozmieszaną śmietanę, przyprawić do smaku. Jajka pokroić na ćwiartki, położyć na talerze, wsypać grzanki i zalać zupą. Posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 02.08.2012 11:28
zupka mojego dzieciństwa
przejs 06.09.2011 19:13
jedna z moich ulubionych zup ... moje dziecko też ją uwielbia i nazywa \"zupą z jajkiem\" :D
caroline1983 22.04.2011 10:00
Też robie tę zupe ze świezego szczawiu
Robert10 25.03.2011 10:35
moja ulubiona
Małgorzata113 18.01.2011 10:21
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak