Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ziemnaki 1 kg
jajko 3 szt
mąka 2-3 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle ziemniaczane

Ziemniaki obrać, ugotować, a jak będą już zimne, to przepuścić przez praskę lub zmielć. Do nich wbić jajka i dołożyć tyle mąki, żeby powstałe ciasto ziemniaczane nie było zbyt rzadkie. Doprawić wszystko do smaku.
Z powstałego ciasta formować kulki, później delikatnie je spłaszczyć ( tak jak sznycle ), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Można polać je dowolnym sosem lub traktować jako samodzielne danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 01.12.2011 08:45
pycha
Halusia 03.10.2011 21:09
super!
RenataZ-et 01.10.2011 09:24
pyszne są takie sznycle
FAFIK 04.03.2011 09:38
TEŻ TAKIE ROBIĘ

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak