Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab wieprzowy wędzony

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
majeranek 4 łyżki
czosnek ząbki 4
sól 2 łyżki
woda 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Schab wieprzowy wędzony

Sól rozpuszczamy w wodzie i zagotowujemy. Czosnek ucieramy z majerankiem i nacieramy nim schab. Następnie schab wkładamy do wrzącej solanki i czekamy aż ostygnie. Następnie wędzimy dymem z drzew owocowych ok 2-3 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 14.01.2012 10:49
Wspaniały :)
Izabela/bella81 16.12.2011 10:15
pycha
Sroczka 09.12.2011 12:25
po prostu niebo w gębie
Marlena/Kinia 04.11.2011 11:05
Gratuluje! Dziś takie mięsko to rzadkość! Szczerze wszystkim polecam!
anja3107 02.05.2011 21:48
świetny
kuklik 05.04.2011 16:25
domowe najlepsze
caroline1983 04.04.2011 13:27
Takie wędliny to w tych czasach prawdziwy rarytas
Jolanta_P-S 17.02.2011 20:48
uwielbiam domowe wędzonki:)
Anna169Hosz 05.02.2011 20:45
To następnym razem skorzystam z podpowiedzi...mój schab ostatnio był za suchy.
pacpaw 05.02.2011 12:24
mięso \"napije się\" wody i będzie bardziej soczyste, szczególnie schab, który jest dosyć suchy. Do tego dzięki temperaturze wstępnie zamkną się \"pory\" w mięsie - także to tez działa w kierunku uzyskania większej soczystości mięsa.
Anna169Hosz 05.02.2011 10:57
Czasem robię schab wędzony...ale nigdy nie wkładam do wrzącej solanki tylko do zimnej...co daje wrząca solanka?
MAR3STA 20.01.2011 11:47
taki z domowej wędzarni, niebo w gębie:)
jolajka 19.01.2011 09:41
aż ślinka cieknie na sam widok
pawel6 18.01.2011 15:29
Pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak