Sposób przygotowania

składniki:
* 4 duże ziemniaki
* 1 jajko
* 30 ml mleka
* szczypta soli
* 3 czubate łyżki mąki (ilość zależy od gatunku ziemniaków)
* olej do smażenia
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku

Cebulę i czosnek drobniutko siekamy i szklimy na malej ilości oleju. Na dno naczynia do którego będziemy trzeć ziemniaki wlewamy mleko. Dwa ziemniaki trzemy na grubej tarce a dwa na najdrobniejszej. Mieszamy dokładnie z mlekiem, dzięki czemu nie ciemnieją.Dodajemy wystudzone cebulę i czosnek, wbijamy jajko, solimy.Partiami dosypujemy po łyżce mąkę i mieszamy. Ciasto musi być odpowiednio gęste, by można było przewracać placki na patelni.
Rozgrzewamy na patelni olej i nakładamy porcje placków. Wielkość zależy od upodobań. Ja smażę na dużej patelni po trzy placki jednocześnie na złoty kolor z obu stron.
Podałam je z gulaszem mięsno-warzywnym.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    pychota
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wieki ich nie jadlam!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    są pyszne
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    placki lubię ale trzeć ziemniaki to już nie
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    Uwielbiam placki ziemniaczane
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Faktycznie, idealne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !