Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejskie Racuchy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 5 dag
mleko 1 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
sól do smaku
cukier waniliowy 2 torebki
smalec 40 dag
wódka 1 łyżka
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejskie Racuchy

Żółtka rozetrzeć z pokruszonymi drożdżami. Dodać 10 dag stopionego i przestudzonego smalcu oraz cukier. Dodawać na przemian po 2 łyżki mąki przesianej z solą i cukrem wa liniowym i po trosze mleka, stale ubijając mikserem. Gdy ciasto będzie już tak gęste jak na kluski kładzione,wlać alkohol, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać smalec. Kłaść malutkie porcję łyżką, każdorazowo moczoną w gorącym tłuszczu i smażyć pod przykrywką aż się zrumienią. Odwrócić i dosmażać bez przykrycia. Gorące racuchy odsączyć z tłuszczu na drucianym sitku i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak