Sposób przygotowania

Żółtka rozetrzeć z pokruszonymi drożdżami. Dodać 10 dag stopionego i przestudzonego smalcu oraz cukier. Dodawać na przemian po 2 łyżki mąki przesianej z solą i cukrem wa liniowym i po trosze mleka, stale ubijając mikserem. Gdy ciasto będzie już tak gęste jak na kluski kładzione,wlać alkohol, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozgrzać smalec. Kłaść malutkie porcję łyżką, każdorazowo moczoną w gorącym tłuszczu i smażyć pod przykrywką aż się zrumienią. Odwrócić i dosmażać bez przykrycia. Gorące racuchy odsączyć z tłuszczu na drucianym sitku i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !