Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonez

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 4 sztuki
oliwa 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Majonez

Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Żółtka skropione sokiem z cytryny uciera się, dodając po kropli oliwy, aby nie spowodować zawrzenia. Gdy masa zacznie gęstnieć, wówczas oliwę można dodawać cienkim strumyczkiem stale ucierając,aż do zużycia całej ilości. Doprawić do smaku solą, cukrem i resztą soku z cytryny. Do sporzadzonego sosu dodać 3-4 łyzki ostudzonej, przegotowanej wody, stale ucierając. Majonez można usztywnić, dodając pod koniec ucierania trochę rozpuszczonej żelatyny. Do oblewania przekąsek z jaji z sałatek robi się majonez z dodatkiem białej zasmażki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak