Sposób przygotowania

Wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę pokojową. Żółtka skropione sokiem z cytryny uciera się, dodając po kropli oliwy, aby nie spowodować zawrzenia. Gdy masa zacznie gęstnieć, wówczas oliwę można dodawać cienkim strumyczkiem stale ucierając,aż do zużycia całej ilości. Doprawić do smaku solą, cukrem i resztą soku z cytryny. Do sporzadzonego sosu dodać 3-4 łyzki ostudzonej, przegotowanej wody, stale ucierając. Majonez można usztywnić, dodając pod koniec ucierania trochę rozpuszczonej żelatyny. Do oblewania przekąsek z jaji z sałatek robi się majonez z dodatkiem białej zasmażki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !