Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1kg
jajko 2szt
mąka 6dag
mąka ziemniaczana 5dag
sól
słonina

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki umyć,obrać,ugotować i przetrzeć przez praskę lub zemleć,ostudzić.Dodać jajka,mąkę ziemniaczaną,lekko posolić i szybko utrzeć na gładką masę.Formować w mące pszennej kulki wielkości małego jabłka,spłaszczyć.Ciasto wrzucać na wrzącą osoloną wodę,zamieszać,nakryć.Gdy zaczną wypływać na górę znowu zamieszać i gotować jeszcze około 2 minuty.Wybierać łyżką cedzakową na salaterkę,polać stopioną słoniną ze skwarkami.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 21.06.2011 08:18
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak