Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wódka orzechowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spirytus 1/4 l
cynamon 2 cm
Goździki całe Prymat 2 szt
cukier 40 dag
orzechy włoskie 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: wódka orzechowa

10 zielonych jeszcze orzechów( zerwanych przed 24.06) pokroić w ćwiartki i zalać od razu spirytusem ( od razu bo ciemnieją), Włożyć kawałek cynamonu i 2 goździki, odstawić w ciemne miejsce na 4-5 dni najwyżej, przecedzić , zrobić z 40 dag cukru i 300 ml wody syrop, a jeżeli ktoś lubi wódkę słodką to 60 dag cukru.
Do gorącego syropu dodawać powoli spirytus, mieszać i ostudzić, przefiltrować ( np przez filtr do kawy) do butelek i zapomnieć na minimum 3 miesiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 29.12.2012 09:44
pysznie smakuje kiedy zapomni się o niej na jakiś długi czas, w święta próbowaliśmy tę sprzed 2 lat:)
ewelina/bunia 07.06.2011 20:22
ciekawe
MAR3STA 19.01.2011 21:17
świetna wódeczka, polecam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak