Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany z porami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dorsza 80 dkg
sok z cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek
por 2 sztuki
słodka śmietanka 120 ml
mąka 1 łyżka
jajko 2 sztuki
olej 2 łyżki
pomidor 1 sztuka
posiekana natka 3 łyżki
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany z porami

Filety skropić cytrynowym sokiem, oprószyć pieprzem, solą i tymiankiem. Pory pokroić w plastry. Blanszować w osolonym wrzątku. Ryby usmażyć na rozgrzanym oleju .
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć na dnie część porów, na porach ułożyć filety i przykryć je porami.
Śmietanę wymieszać z mąką, wbić jajka i ser żółty. Doprawić. Zalać rybę. Piec przez 20 minut w temp. 200 stopni. Przed podaniem udekorować pomidorem i pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 15.12.2011 19:27
smaczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak