Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ajerkoniak z całych jajek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spirytus 0,5 litra
mleko 0,5 litra
cukier puder 40-50 dag
cukier wanilinowy 1
jaja 5-6

Przepis i sposób przygotowania na: ajerkoniak z całych jajek

1. Mleko przegotować i ostudzić.

2. Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ubić na sztywno.

3. Dodawać powoli, małymi porcjami mleko, cały czas ubijając. Na końcu do masy dodać powoli spirytus i też ubijamy.

4. Przelewamy do butelek. Na drugi dzień w butelkach wstrząsamy go, by nie był za gęsty.  Nie wiem od czego to zależy, raz wychodzi bardzo gęsty, że nie można wylać go z butelki, a innym razem jest w sam raz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Abcd 08.05.2023 13:39
Gęstość może wynikać z czasu ubijania jaj ze składnikami. Pozdrawiam
Kate131 10.05.2011 13:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak