Sposób przygotowania

MASA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA
1 białko
75 g czekolady mlecznej
75 g cukru pudru
150 g zmielonych orzechów laskowych
½ łyżeczki przyprawy do pierników
20 g kakao
Szczypta kardamonu

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko i masło. Wyrobić jednolite ciasto (można robotem). Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Orzechy wymieszać z kakao i przyprawą do pierników oraz kardamonem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białko ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Wlać powoli chłodną czekoladę dalej ubijając, wsypać orzechy i wyrobić masę zagniatając.

Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać wzory (gwiazdki, kwiatki, kółka). Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Z masy orzechowej formujemy niewielkie kuleczki i kładziemy na środku każdego ciastka. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 10 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !