Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem tuńczykowo pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron 200 gram
pomidory 1 puszka
ogórek konserwowy 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia do smaku
oregano do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
pieczarki 5 sztuk
papryka czerwona 1/2 sztuki
cebula 1 mała
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyzki
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem tuńczykowo pomidorowym

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu do miękkosci.

Czosnek i cebulę posiekać, podsmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Osolić i opieprzyć do smaku.

Paprykę pokroić na małe kawałeczki. Dodać na patelnię.
Pomidory z puszki (najlepiej pokrojone i bez skórki) dołożyć do podsmażonych pieczarek i papryki. Podlać odrobiną wody. Dodać przyprawy do smaku.

Dusić ok 8-10 minut pod przykryciem na małym ogniu, do momentu kiedy papryka zmięknie i woda wyparuje - sos zrobi się zwarty. Pod koniec duszenia, dodać prawie całą puszkę odsączonego tuńczyka (zostawić trochę do ozdoby). Wymieszać z resztą składników na patelni.

Na talerzu ułożyć porcję makaronu, polać na środku sosem. Ułożyć na wierzchu \"kleks\" z tuńczyka i posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem konserwowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak