Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort chałwowo-bezowo-czekoladowy.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chałwa 250 gram
żółtka jaj (masa chałwowa) 4
mleko (masa chałwowa) 0,5 szklanki
masło (masa chałwowa) 350 gram
mąka ziemniaczna 1 łyżka
kakao 1 łyżka
gorzka czekolada 1 tabliczka
cukier 1,75 szklanki
mąka 1,75 szklanki
jaja 4 (masa czekoladowa)
masa czekoladowa 3/4 szklanki
masa czekoladowa 250 gram
masło 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort chałwowo-bezowo-czekoladowy.

Przepis pochodzi z mojego prywatnego bloga: http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2010/02/tort-chawowo-bezowo-czekoladowy.html

BISZKOPT:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Ubijamy do czasu, gdy masa zmieni kolor na jasnokremowy i będzie leciutka. Kolejnym krokiem, aby udał nam się biszkopt jest ostrożne mieszanie mąki z masą. Powoli przesiewamy mąkę przez sito i jednocześnie mieszamy łyżką masę.
Przygotowujemy tortownicę - natłuszczamy ją margaryną i następnie posypujemy bułką tartą (to mój ulubiony sposób, aby ciasto nie przywarło do formy). Przekładamy ciasto do formy i pieczemy. Nie jestem w stanie powiedzieć, jak długo należy je piec, ponieważ robię to \"na oko\". Ciasto musi mieć złoty kolor, odchodzić od ścianek formy i po włożeniu w środek drewnianego patyczka nie powinno go \"oblepić\".

MASA CHAŁWOWA:

Żółtka ucieramy z 1/4 szklanki mąki i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka wlewamy masę jajeczną i zagotowujemy. Odstawiamy z palnika i chłodzimy.
Masło ucieramy z chałwą i łączymy z przestudzoną masą. Na końcu dodajemy spirytus.


MASA CZEKOLADOWA:

Jaja ubijamy z cukrem na parze. Dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę. Ubijamy aż do rozpuszczenia czekolady. Schładzamy masę. Następnie ucieramy masę z masłem. Dodajemy spirytus.

WYKOŃCZENIE TORTU


Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Spód nasączamy ponczem (herbata+cytryna+wódka+cukier). Nakładamy na niego masę chałwową. Na całej powierzchni ciasta układamy duże bezy. Lekko wciskamy je w masę chałwową.
Na bezy przekładamy masą czekoladową, tak aby przykryła ona wierzch bezów. Na masę czekoladową nakładamy drugą część biszkoptu i nasączamy ją pozostałym ponczem.
Dekoracja tortu zależy właściwie od nas. Ja udekorowałam wierzch biszkoptu masą chałwową, małymi bezikami i owocami.

Tort jest bardzo wysoki, więc dobrze byłoby zaopatrzyć się w tortownicę o wysokich ściankach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 14.01.2012 16:04
chętnie bym zjadł
Emilia22 23.09.2010 07:38
na pewno jest pyszny,mniam mniam
Agnieszka191 14.09.2010 23:39
fakt, wygląd bajeczny
Faustyna 21.08.2010 12:58
Bardzo ładnie się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak