Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ze szpinakiem

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak 1,5 pęczek
jajko 6 szt
żółty ser 15 dkg
koperek 2 łyżki
oliwa 2 szkl
ciasto filo 18 płatów
sól do smaku
szalotka 1 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ze szpinakiem

Szalotkę pokroić i zeszklić na oliwie i dodać porwane listki szpinaku,po ostudzeniu zmieszać w czesniej startym serem,koprem,roztrzepanymi jajkami i doprawić solą i pieprzem,wysmarować oliwą naczynie do pieczenia,położyć płat ciasta znów posmarować oliwąi przykryć następnym płatem,to samo zrobić z następnymi płatami,rozsmarować masę szpinakową i zawinąc wystające z naczynia brzegi płatów ciasta filo,całosc przykryć kolejnymi płatami posmarowanymi oliwą,nożem ponacinać powierzchnię w kwadraty i skropić wodą,piec okołó 45 min,aż będą miały złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 17.01.2011 10:52
lubię szpinak więc ta zapiekanka będzie mi odpowiadała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak