Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały chleb z oliwkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kg
drożdże 60 dkg
orzeszki pini (prażone) 3 łyżki
oliwa 3/4 szkl
woda 1 l
oliwki 2 szkl
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Biały chleb z oliwkami

Oliwki oczyścić z pestek i drobno pokroić,drożdze wymieszać z wodą i odrobiną mąki,orzeszkami,posiekanym oregano i oliwą,zostawić do wyrośnięcia..Połączyć zaczyn z resztą mąki,dodać sól i wyrabiać tak długo,aż zacznie ciasto odchodzić od scian naczynia,pozostawić do wyrosniećia w ciepłym miejscu,gdy wyrośnie mocno zagniesc i dodać posiekane oliwki i uformować owalne bochenki,piec w temp 230 stopni przez 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak