Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały chleb z oliwkami

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy chleb z mąki pszennej z dodatkiem ziół i oliwek. Chlebek oliwkowy to świetna baza dla kanapek, przekąsek czy przyrządzenia grzanek w stylu włoskim.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kilograma
drożdże 60 dag
orzeszki pini (prażone) 3 łyżki
oliwa 3/4 szklanki
woda 1/2 litra
oliwki zielone Smak 2 szklanki
sól 2 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biały chleb z oliwkami

Z tego przepisu na chlebek oliwkowy wyjdą Ci 2-3 bochenki. Chleb potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć, więc uzbrój się w cierpliwość. Chlebek oliwkowy jest idealny do deski serów i przekąsek. 

1. Oliwki (zielone lub czarne lub wymieszane) bez pestek i drobno pokroić.

2. Drożdże wymieszać z wodą i odrobiną mąki, orzeszkami, posiekanym oregano i oliwą, zostawić do wyrośnięcia.

3. Połączyć zaczyn z resztą mąki, dodać sól i wyrabiać tak długo, aż zacznie ciasto odchodzić od ścian naczynia, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

4. Gdy wyrośnie mocno zagnieść, dodać posiekane oliwki i uformować owalne bochenki, piec w temp 230 stopni przez 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 17.01.2011 10:55
ciekawy przepis
iza15 17.01.2011 10:50
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak