Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowany szczupak

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczupak 1,5 kg
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko 100 ml
cebula 1 sztuka
masło 3 łyżki
jajko 2-3 sztuki
cukier 1 łyżeczka
włoszczyzna 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowany szczupak

Świeżego szczupaka należy oskrobać z łusek, wypatroszyć, następnie odciąć mu głowę i skórę, odfiletować i wymoczyć w zimnej wodzie. Warzywa umyte pod bieżącą wodą i oczyszczoną głowę szczupaka wrzucić do wody i ugotować wywar. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę należy obrać, pokroić dość drobno, a następnie poddusić na patelni na maśle. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa należy zmielić mięso ryby, podduszoną cebulkę i bułkę. Do masy należy dodać jajko, sól, cukier i pieprz. Masę należy wyrobić. Należy przygotować płócienną serwetkę, wysmarować ją masłem, nałożyć na nią masę rybną, zwinąć ją w rulon i związać za pomocą sznureczka. W garnku należy powtórnie zagotować wywar, włożyć do niego zawiniętą w ściereczkę masę i gotować przez około godzinę na wolnym ogniu. Po ugotowaniu należy roladkę wystudzić, wyjąć z płótna, pokroić na plastry i ułożyć na talerzu lub półmisku. Roladę należy udekorować ugotowanym na twardo jajkiem i warzywami z wywaru, zalać auszpikiem(wywar+ żelatyna). Odstawić do lodówki w celu stężenia galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 21.01.2014 11:26
świetnie smakuje
RenataZ-et 16.12.2013 20:58
smaczna jest taka ryba
halina17 01.08.2012 08:50
smaczna ryba
Katarzyna/kate1980 27.04.2012 20:57
pyszności
bercik1 12.06.2011 23:10
Pycha!
Iwusia 20.06.2010 20:40
Pracochłonne strasznie ale zapewne smakuje znakomicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak