Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada wołowa nadziewana szynką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina bez kości 1,5 kg
szynka gotowana 30 dag
czosnek 5 ząbków
oliwa 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
musztarda 2 łyżki
romaryn 1/2 łyżeczki
estragon 1/2 łyżeczki
szałwia 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 1 łyżka
szczypiorek 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wołowa nadziewana szynką

Mięso umyć, następnie przeciąć nożem tak aby powstał prostokątny płat. Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z rozmarynem, szałwią, estragonem i musztardą. Natrzeć mięso, ułożyć plastry szynki i zwinąć w rulon. Mocno obwiązać nitką. Obrumienić ze wszystkich stron na oliwie, przełożyć do rondla, oprószyć solą, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Pieczeń wyjąć, zdjąć sznurek, pokroić na porcje, ułożyć na półmisku. Sos z pod pieczeni przecedzić, dodać śmietanę i zieleninę, przyprawić do smaku, polać mięso. Podawać z ziemniakami i warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 11.03.2014 08:35
super rolada
gacopierz23 20.07.2012 21:45
wołowa najlepsza
Iwusia 28.02.2012 23:43
lubię takie :)
Monika193
Monika193 22.08.2011 23:58
moja ulubiona
Misiek1 16.01.2011 17:27
przepis ciekawy - rolada tak przyrządzona musi smakować rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak