Sposób przygotowania

4 czubate szkl. mąki pszennej luksusowej roztarłam rękami z kostką (250 g) zimnego masła tak jak się robi kruszonkę, ale żeby nie było grudek tłuszczu. 5 dkg świeżych drożdży rozkruszyłam, zasypałam 2 łyżkami cukru, wymieszałam lekko rozcierając i odstawiłam na kilka minut żeby zrobiły się płynne. Następnie wlałam je do mąki z tłuszczem. Dodałam 1/3 łyżeczki soli, 1/2 szkl. jogurtu greckiego i wbiłam 3 duże jajka - zagniotłam miękkie ciasto.
Ok. 1 kg gotowanego mięsa z rosołu (trochę wołowiny i trochę z kurczaka) zmieliłam, dodając też 1 dużą, gotowaną marchewkę, 1 pietruszkę i kawałek selera - też z rosołu. 1 dużą cebulę obrałam i posiekałam. Podsmażyłam ją na złoto na 4 łyżkach oleju. Dodałam 1 surowe jajko. Masę doprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, kminkiem mielonym i papryką słodką, dokładnie wymieszałam.
Ciasto podzieliłam na kilka części a każdą z nich rozwałkowywałam na nieduży prostokąt, dość cienki. Wzdłuż dłuższego boku nakładałam porcje masy mięsnej i zwijałam w rulon a następnie kroiłam ostrym nożem na kawałki szerokości ok. 2 sm. Wierzch pasztecików posmarowałam roztrzepanym z niewielką ilością mleka żółtkiem i posypałam kminkiem w ziarenkach.
Paszteciki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - dość luźno bo trochę urosną. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam aż były apetycznie rumiane. Podałam jako dodatek do barszczu czerwonego. Doskonałe są zarówno na gorąco jak i na zimno, ale wolę takie lekko ciepłe.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Mimo, że nie przepadam za kminkiem - takim pasztecikom nie mogłabym się oprzeć:)
  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Zachęcające!
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    kurczę faktycznie ciężko czyta się Pani przepisy. Ludzie mają rację. Szkoda bo zdjęcia są zachęcające do wypróbowania.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pacpaw, po prostu nie czytaj - skoncentruj się na swoich, może będą wtedy choć odrobinę lepsze
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    tak też robię :o) Zająłem się przeglądaniem zdjęć potraw. Ale na pewno jeśli kiedyś zmienisz coś edycyjnie będzie mi bardzo miło
  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    Przepis zachęcający ja tylko nie dałabym kminku bo go nie cieprpię, nie wiem jakoś nie mogę się do niego przekonać.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Justyna, kminek można pominąć - to faktycznie przyprawa którą albo się kocha albo nie cierpi...
  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    ja należę do tej drugiej grupy:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Z kminkiem bardzo lubię.
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    na pewno takie zrobię
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ale apetyczne
  • 0
    1a
    Opublikowano

    JulkaTomeczek

    Uwielbiam takie paszteciki
  • 0
    ja-male
    Opublikowano

    cukierenkaklementynki

    uwielbiam! kminek czasem zastępuję czarnuszką
  • 0
    th23
    Opublikowano

    ttrytka

    mniam smakowite
  • 0
    20151004_111418-1
    Opublikowano

    mileneczka5

    pyszne paszczeciki:)
  • 0
    jablkoo
    Opublikowano

    marzut

    super przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    eewelina

    muszę takie zrobić
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Takie uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    Już mi slinka cieknie takie pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Milena

    Uwielbiam takie paszteciki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    wyglądają pysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !