Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i rozprowadzić letnim mlekiem. Dodać tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, olejek rumowy i resztę mleka. Mieszać wszystko i dobrze wyrobić. Gdy składniki się połączą, dodać letnie stopione masło. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykryć je i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robić kulki z ciasta. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu szprycować powidłami i lukrować lukrem cytrynowym, udekorować skórką pomarańczową.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !