Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dkg
mleko 600 ml
jajko 2 sztuki
masło 3 łyżki
cukier 1/2 szklanki
jabłko 4 sztuki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami

Ryż gotować przez 5 minut w gorącej wodzie, przełożyć do gorącego mleka i gotować kolejne 15 minut. Białka rozdzielić z żółtkami. Żółtka utrzeć na puszystą masę z 3 łyżkami cukru, dodać 2 łyżki masła i dalej ucierać. Biała ubić i dodać do ryżu. Obrane jabłka pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Układać warstwami - ryż i jabłka obsypane cynamonem i cukrem. Na wierzchu powinien być ryż a na nim wiórka pozostałego masła. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Zapiekać 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 20.09.2011 20:55
pyszne
Seba 27.07.2011 09:57
smaczne i zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak