Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka francuskie z brzoskwinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
margaryna 40 dag
jajko 4 sztuki
cukier puder do smaku
sól szczypta
woda 1,5 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 opakowanie
dżem morelowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka francuskie z brzoskwinią

30 dag maki, jajka, wodę oraz sól zagnieść ze sobą. Na stolnice wysypać pozostałe 10dag mąki i rozwałkować ciasto. Na rozwałkowane ciasto położyć Kasię i zawinąć w ciasto. Wałkiem, mocno \"bić\" ciasto. Następnie rozwałkować i zwinąć na 4 części i ponownie \"pobić\" ciasto i rozwałkować. Czynność tą powtórzyć 4 razy. Ciasto zawinąć w ściereczkę i schłodzić w lodówce przez 24godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i powycinać kwadraty 10x10cm. W co drugim wyciąć za pomocą literatki (szklaneczki) koła. Na całe kwadraty nałożyć kwadrat z dziurką i lekko skleić. Posypać cukrem pudrem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piec w temp. 160\'C ok 30 min. Upieczone pozostawić do ostygnięcia. W dziurkę nałożyć dżem, a następnie przykryć kawałkiem brzoskwini. Brzoskwinie naciąć bardzo ostrym nożem. Posypać cukrem pudrem. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 11.11.2013 10:37
Bardzo smacznie wyglądają :)
Angelika10 22.06.2013 01:39
pyszne ciasteczka
RenataZ-et 07.03.2013 23:29
bardzo apetyczne te ciasteczka
Motorek 05.02.2013 09:01
ale smaczny deser
agnieszkalider 19.10.2012 12:29
Rewelacja
Lulus20 09.04.2011 10:58
Nie podjełam sie jeszcze nigdy robienia ferancuskiego ciasta. . . ale chyba teraz musze spróbowac :)
Bożena13 04.02.2011 20:27
świetne;D
Tahitha 16.01.2011 11:02
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak