Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parpadelle ze szpinakiem i gorngonzolą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak świeży 400 g
śmietana 18 proc 500 ml
gorngonzola 20 dag
Parpadelle 500 g
czosnek
cebula
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa cała Prymat
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Parpadelle ze szpinakiem i gorngonzolą

Co ważne w tym daniu to przygotowanie szpinaku dzień wcześniej. To idealne danie dla osób zabieganych, które nie mają ochoty stać przy kuchni po kolejnym męczącym dniu. Makaron też można wcześniej przygotować al dente, więc przygotowanie zajmą około 8-10 min. Szpinak jest lepiej przesmażyć wcześniej, bo intensywniej przesiąknie smakami.
Świeże liście szpinaku dodać należy do przesmażonej cebuli z 3 ząbkami czosnku na oleju, zblanszować, dodać sól, pieprz i gałkę.
Na drugi dzień bierzemy garść naszego głównego składnika, dodajemy kawałek gorngonzoli (jak kto lubi), zalewamy śmietaną, dodajemy makaron i czekamy aż ser się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą. Ważne jest, aby śmietana w większości wyparowała. Makaron powinien być muśnięty śmietaną a nie w niej pływać. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką, skrapiamy cytryną i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 11.07.2012 14:33
rewelacja
ewelinapac 16.11.2011 08:32
pycha
Aniunia773 29.01.2011 17:55
pychotka
Aniunia773 29.01.2011 17:55
pychotka
Sarenka 23.01.2011 14:57
Bardzo lubie szpinak, wlasnie swiezy, a to danie wyglada rewelacyjnie. Lubie takie polaczenia.
eli82 22.01.2011 15:51
lubię szpinakowe potrawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak