Sposób przygotowania

Ryż zagotować, a właściwie lekko rozgotować dodając kostkę rosołową. Uwaga, lubi się przypalać. Starzy górale twierdzą, że tego nie zrobi jeśli nie będzie się go mieszać w ogóle. Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić, no chyba że ktoś lubi ból, wtedy można mieszać łapkami nawet gorący. Do ryżu wrzucić należy posiekany koperek, starty ser a także wbić jajko, coby się wszystko kupy trzymało. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe, płaskie, kotlety i po obtoczeniu w bułce rzucać na ruszt do zezłocenia. Najlepiej podawać zalane lekko sosem- ja z braku czasu najczęściej robię gotowy sos z torebki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !