Sposób przygotowania

Jajko umyłam dokładnie i sparzyłam gorącą wodą. Rozbiłam oddzielając białko od żółtka - żółtko nie będzie nam potrzebna. Białko przełożyłam do miski. Zaczęłam ubijać je mikserem. Gdy było dobrze spienione pomału dosypywałam cukier puder nie przerywając miksowania - ok. 250 g. (ilość może być trochę większa albo mniejsza w zależności od wielkości białka). W między czasie dolałam też 2 łyżki soku z cytryny i 5 kropli olejku waniliowego. Miksowałam aż masa były puszysta, gęsta i lśniąca - powinna płatami spadać z trzepaczki - jeśli chcecie żeby był rzadszy to dodajcie więcej soku z cytryny. Taki lukier świetnie nadaje się do dekorowania ciasteczek, pierniczków, ciast...ale trzeba używać go od razu po przygotowaniu zanim obeschnie. Po nałożeniu na ciastka czy ciasto zastyga, lekko twardnieje i zasycha zupełnie. Można też barwić go różnymi dodatkami albo barwnikami spożywczymi.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    Bardzo fajny taki bielutki
  • 3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    A jak pięknie ciasteczka wyglądają!
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to prawda - jak pod śnieżną \"czapą\"
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    juz zagarniam przepis do swojej ksiegi,napewno przyda sie lada dzien:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Taki lukier świetnie pasuje do kruchych ciasteczek :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    pyszne
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    a czy to pierniki piecze się z tym lukrem?
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pierniki doskonale zdobi się takim właśnie lukrem - można go też barwić
  • 1
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    ktoś musi wziąć słownik ortograficzny do rąk i poprawić byki
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to weź i poczytaj, może nawet coś zrozumiesz

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !