Sposób przygotowania

Mąkę należy posiekać z masłem, dodać żółtko, torebkę cukru waniliowego, otartą skórkę z cytryny, 3 łyżki zimnej wody Z tych składników należy zagnieść ciasto, nie wyrabiając go zbyt długo. Odłożyć w chłodne miejsce na około 20— 30 minut, aby stężało. Następnie wyłożyć nim dno i boki tortownicy, po czym nakłuć widelcem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor. Ciasto należy ostudzić. W tym czasie należy gruszki obrać ze skórki, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie ugotować w 1 szklance lekko osłodzonej wody, po czym osączyć je dokładnie z syropu. W syropie pozostałym z gotowania gruszek należy rozpuścić galaretkę cytrynową.
Kilka łyżek zimnego mleka należy wymieszać z łyżką mąki. Resztę mleka z 10 dag masła i laską wanilii należy zagotować. Do wrzącego mleka należy dodać zimne mleko z mąką ciągle mieszając. Żółtka należy utrzeć z cukrem, wlać do nich zagotowane z mąką mleko i wymieszać. Przelać do garnka i lekko podgrzewać. Gdy krem zgęstnieje należy wystudzić go ciągle mieszając. Na zimne ciasto należy przełożyć zimny krem, ułożyć na nim połówki gruszki i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na 2- 3 godz do zastygnięcia.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Ooo muszę wypróbować na dniach bo mam sporo gruszek :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Aż się rozmarzyłam gdy przeczytałam przepis... Musi być pyszny :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    zjadłabym taki torcik
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    smaczny musi byc
  • 0
    original
    Opublikowano

    bercik1

    Na pewno smaczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    smaczny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    szkoda że nie ma zdjecia
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    super jest taki tort
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    pyszniutkie ciacho

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !