Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło klarowane

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 250 g 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Masło klarowane

Masło rozpuszczamy w rondelku i podgrzewamy. Gdy zacznie wytwarzać się piana stopniowo ją zdejmujemy, uzyskując czystą ciecz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 09.11.2011 13:45
nigdy nie klarowałam masła ale jest to bardzo ciekawy pomysł i wypróbuję :)
Jolanta_P-S 14.08.2011 19:59
nigdy sama nie robiłam
Izabela/bella81 19.07.2011 10:00
śliczne
pacpaw 14.02.2011 20:08
prawdę powiedziawszy nie zwróciłem uwagi, gdyż staram się często dopasowywać składniki do podpowiedzi ze stronki DS, aby nie było problemów z zatwierdzeniem przepisu. W tym akurat przypadku jednak wszystko się zgadza :o) Masło \"Jana\" - waga 250g. Sprawdzone ;)
Koper 14.02.2011 20:02
masło 250g już od dawna dawno kostka masła wazy 200 g tylko, a klarowane masło pierwsza klasa :)
agnieszka137 02.02.2011 21:28
DZIĘKI :P
pacpaw 28.01.2011 10:03
Np. do smażenia. Na zwykłym maśle możemy najwyższej podsmażyć jajecznice. Do innych akcji jej się nie zaleca z powodu niskiej temperatury wrzenia. Jeśli natomiast wyklarujemy masło mamy dobry tłuszczyk, który smakiem fajnie przechodzi choćby smażone mięso. Ja bezpośrednio te masełko wykorzystywałem do smażenia schabowych.
agnieszka137 27.01.2011 19:20
do czego można stosować?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak