Sposób przygotowania

Cukinie kroimy w plastry ok. 1 cm i wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (delikatnie, aby nie stracić smaku i zapachu cukinii - zgodnie z zasadą lepiej mniej niż za dużo). Gdy cukinia puści sok i stanie się \"szklista, miekka\" dodajemy pokrojone pomidory (ja również kroje w plastry i nie obieram ze skórki, ale jeśłi komuś skórki przeszkadzają to wg uznania). Dusimy na wolnym ogniu, mieszamy delikatnie od czasu do czasu. W chwili gdy pomidory puszczą sok, dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Jeszcze chwileczkę dusimy (1-2 min.). Na samym końcu dodajemy słodką smietankę i zabielamy. Na koniec posypujemy świeżym, pokrojonym koperkiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !