Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki z marmoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
masło 20 dag
cukier puder 15 dag
jajko 2 szt
śmietana 4 łyżki
aromat waniliowy 1/2 łyzeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
marmolada 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki z marmoladą

Żóltka utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną. Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Wlać śmietanę z żółtkami, ubitą pianę z 1 jajka, aromat i wyrobić ciasto. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w trójkąty. Na kazdy trójkąt nałożyć marmoladę i zijać, formując rogaliki. Posmarować białkiem rozmieszanym z odrobiną cukru waniliowego. Rogaliki ułożyć na blaszce i piec w temp 170 stopni na jasno złoty kolor. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 24.01.2013 22:12
pyszne słodkości którym trudno się oprzeć :P)
IlonaAlbertos 19.08.2012 22:58
Uwielbiam takie rogaliki.
gacopierz23 13.07.2012 21:23
na masełku najlepsze
barbara11561 24.05.2012 22:01
świetne
Łukasz15 28.12.2011 21:44
wyglądają rewelacyjnie
matii6 01.07.2011 20:08
takie rogaliki mogę jeść codziennie
Wafelek2601 24.06.2011 13:48
uwielbiam takie
alaaa 02.03.2011 20:13
wyglądają świetnie
Zoso 15.01.2011 19:23
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak