Sposób przygotowania

Golonkę ok kilograma myjemy i opalamy ewentualne włoski. Nacieramy solą peklową i zalewamy olejem, odstawiamy do lodówki na 24-48 h, co jakiś czas przewracamy i polewamy olejem. Po tym czasie zagotowujemy wodę w garnku, golonkę wrzucamy na wrzątek(olej staramy się pozostawić w naczyniu w którym golonka\"przechodziła\"). Do wody dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Golonkę gotujemy ok 1-1,5 h, żeby była praktycznie miękka. Następnie golonkę wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieprzem i ostrą papryką wedle preferencji i wlewamy na dno trochę pozostałego oleju i połowę piwa. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy następną godzinę, w porywach do półtorej. Pieczenie należy kontrolować, żeby któraś ze stron się zbytnio nie spiekła, więc należy mięso przekręcać, dolewać piwa i polewać wierzch golonki. Ma być rumiana, ale żeby skórka nie była wysuszona.

Trochę trzeba na nią poczekać, ale jak się coś takiego spożywa, to się wręcz rozpływa w ustach:)

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ładna nazwa,,
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo oryginalna nazwa goloneczki w piwie
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    danie dla facetow,hehe
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    ciekawa nazwa :)))
  • 5
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Nóżka tak podskakiwała,że do rondla się dostala....Mysza to zauważyła i pokrywką ją przykryła. Potem dala pieprzu, ziela no i coś ,co rozwesela, czyli piwka jej dolała ,żeby wszystkim smakowała !!!
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    fajna nazwa:) nigdy jeszcze golonki nie jadlam, ciekawe czy by mi smakowalo:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Ja wręcz 1 raz nie byłam przekonana, bo uważałam, że jest tłusta i nie dobra, ale teraz robię ją chociaż raz w miesiącu, bo mi po prostu smakuje, nawet ta tłusta skórka, nie wspomnę już nawet o mięsku:) Najlepsza jest z ostrą musztardą
  • 4
    original
    Opublikowano

    teresa18

    pyszności lecę do sklepu po goloneczkę
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    taka pijana nóżka-pyszotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    Fajna goloneczka.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    pyszna ta nóżka
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Super przepis musze go koniecznie wypróbować.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    bardzo ciekawa
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Wspaniała:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aannkaa82

    Uwielbiam golonki :) muszę wypróbować Twój przepis :)
  • 1
    363
    Opublikowano

    Kejti

    Uwielllbiam golonkę :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !