Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą cytrynową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jajko 6 szt
cukier 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
masło 0,5 kostki
cukier waniliowy 1 op
sok z 1 cytryny
mleko 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą cytrynową

Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier (1 szkl), następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać, dosypując przesiane przez sito obie mąki (tortową i 1 łyżkę ziemniaczanej). Niezbyt dużą blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec – jak biszkopt – do 15 minut w temp. 200 stopni C.
Szklankę wody zagotować z cukrem (1 szkl), cukrem waniliowym i margaryną. Potem dodać sok z cytryny. Oddzielnie wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną (1 łyżka) i mieszając, wlać je do gotującej masy. Ugotować jak budyń. Ostudzić.
Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą (najlepiej przekrawa się ciasto upieczone dzień wcześniej). Wierzch można polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Ja oblałam polewą z białej czekolady.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 23.03.2012 20:17
pyszniutki
madi356 14.10.2011 11:32
lubię ciasta z masą cytrynową
PaniMISIOWA 22.08.2011 09:52
fajne ciacho!
iwona332 14.08.2011 12:18
super
cukiereczek 19.01.2011 12:05
To prawda wygląda pysznie
cukiereczek 19.01.2011 12:05
To prawda wygląda pysznie
Jolanta40 16.01.2011 12:12
pięknie Ci wyszło
aguus 15.01.2011 13:48
przepysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak