Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

berlińskie bułeczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

konfitura morelowa
rum
Ciasto:
mąka 500 g
sól szczypta
drożdże 50 g
skórka z cytryny
masło 100 g
żółtko jajek 3
cukier g
mleko ciepłe 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: berlińskie bułeczki

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, solą, skórką z cytryny. Następnie dodaj mleko, miękkie masło, żółtka oraz 2 łyżki rumu. Połącz wszystkie składniki dokładnie, na gładką masę i odstaw w ciepłe miejsce.

Ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę, rozwałkuj i wycinaj szklanką krążki.

Na połowę z nich nałóż konfiturę i przykryj drugim krążkiem, brzegi dociśnij. Bułeczki odstaw do wyrośnięcia. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem i piecz ok 20-25 min w nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak