Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w cieście z żółtym ryżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety rybne 1\\2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w cieście z żółtym ryżem

Ciasto:
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
trochę imbiru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
Żółty ryz:
40 dag ryżu
1,25 l bulionu z kostki
1 spora cebula
2-3 łyżki masła
50 g tartego parmezanu
1 żółtko
150 g śmietany 18 lub 22%
sól, pieprz

Rybę pokroić na małe kawałki. Składniki na ciasto wymieszać ręcznie lub mikserem. Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na patelni aż do zarumienienia. Można podawać z ryżem. Ryż płuczemy na sitku i czekamy chwilkę by cała woda odciekła. W tym czasie siekamy cebulę. Na dużej patelni (ew. w rondlu) rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kolejną łyżkę masła i wsypujemy ryż. Ryż należy smażyć na średnim ogniu ok. 2 minut aż stanie się szklisty, lekko przezroczysty. Gdy tak się stanie wlewamy trochę bulionu (ok.1/2 szklanki ) i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie czynność powtarzamy ok. 3-4 razy. Ryż powinien się w ten sposób gotować ok. 20-25 minut- aż risotto będzie gęste a ryż miękki ale nie rozgotowany. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i parmezanem. Gdy ryż będzie gotowy dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze ok 2 minut. Doprawiamy solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak