Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranina duszona w winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

baranina 1\\2 kg
cebula
czosnek ząbki
koncentrat pomidorowy 2 łyzki
wino białe wytrawne 1\\2 butelki
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
mąka
olej
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Baranina duszona w winie

Mięso umyć, pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzać olej roślinny, obsmażyć na nim mięso, dodać pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem. Zalać mięso 1 szklanką wina, gotować aż wino częściowo wyparuje. Następnie wlać pozostałe wino, dodać tymianek, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką.
Danie podawać na talerzach natartych ząbkiem czosnku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak