Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt
cukier 1\\2 szkl
mleko skondensowane 1 szkl
cynamon 1 łyżeczka
imbir 1\\2 łyżeczki
sól 1\\4 łyzeczki
dynia 3\4 szkl
goździki mielone 1\4 łyżeczki
ciasto kruche 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe

Ciasto rozmrozić, rozwałkować. Formę nasmarować tłuszczem. Spód i brzegi blaszki wylepić przygotowanym ciastem, po nakłuwać widelcem spód. Przygotować farsz: dynię zmiksować na gładką masę z dodatkiem żółtek, cynamonu, imbiru, goździków i soli. Pod koniec miksowania dolać mleko. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą dyniową. Farsz wylać na ciasto i rozsmarować. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 250 st. C. Zmniejszyć temperaturę i piec 30 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowy placek wyjąć i ostudzić do czasu, aż farsz będzie gęsty. Dodać bitą śmietanę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak