Sposób przygotowania

W szklance ciepłego mleka rozdrobić drożdże, dodając łyżeczkę cukru i pół szklanki mąki. Żółtka ubić z połową cukru na parze. Utrzeć masło na śmietanę, dodać resztę cukru i dalej ucierać, dodając kolejno po żółtku i całym jajku. Po wbiciu wszystkich jajek dodać sól i skórkę z cytryny. Wlać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, cały czas ucierać, dosypywać stopniowo mąkę. Ucierać godzinę, jak ciasto będzie gładkie przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakładać w wysmarowanej tłuszczem formy do 1/3 wysokości i zostawić w ciepłym miejscu, a jak się podniesie wstawić do gorącego piekarnika, piec 60 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !