Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik zupełnie inaczej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1/2 szklanki
miód 5 dag
cukier 25 dag
mąka 7 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mielone migdały 25 dag
cynamon 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
jajko 3 sztuki
skórka z cytryny i pomarańczy 10 dag
mleko skondensowane słodzone 3 łyżki
wiśnie kandyzowane 15-20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik zupełnie inaczej

Olej wraz z cukrem oraz miodem należy podgrzać w garnku na ogniu, po zagotowaniu ostudzić. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami, cynamonem i przyprawą do pierników. Dodać skórki, jajka i miód. Następnie wyrobić ze wszystkich składników ciasto. Masę na ciasto należy odstawić na około 60 minut do schłodzenia( może być w lodówce). Ciasto po tym czasie należy rozwałkować, posmarować mlekiem skondensowanym i wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Na cieście należy ułożyć migdały i wiśnie. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 04.11.2013 08:21
fajne ciasto
RenataZ-et 18.09.2013 23:44
świetny jest ten przepis
Katarzyna/kate1980 31.05.2012 22:14
bardzo fajny przepis
safcia 20.05.2012 21:28
uwielbiam połączenie miodu, cynamonu i migdałów
Krzysztof42 07.01.2012 18:39
super
ben-ka 07.08.2011 10:32
lubię ciasta z miodem,ten przepis mi się bardzo podoba:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak