Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek wiedeński inaczej

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
cukier 100 g
masło roślinne 80 g
mąka tortowa 80 g
ser biały 250 g
kandyzowana skorka z pomaranczy 30 g
marmolada 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek wiedeński inaczej

Ser rozetrzeć lub zmielić na masę, zmiksować z żółtkami i częścią cukru.
Osobno ubić białka na pianę z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
Następnie do ubitego sera i żółtek dodać sernix (2 łyżki), masło, białka i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
Gotową masę wyłożyć na wcześniej podpieczony do połowy kruchy spód, ew na biszkopty czy herbatniki.
Posmarować marmoladą.
Piec w temperaturze 130 stopniach C. ok 1 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować wierzch sernika jeszcze raz marmoladą, polać polewą czekoladową.
Przyozdobić kandyzowaną lub w cukrze skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 07.01.2012 18:38
mój ulubiony
ewelinapac 17.12.2010 00:30
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak