Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 opak
mąka pszenna 75 g
mąka kukurydziana 50 g
proszek do pieczenia 1/2 paczki
truskawki 500 g
śmietana 250 g
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami

Utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i 3 łyżkami ciepłej wody. Ubić sztywną pianę, wyłożyć ją na utarte żółtka. Dodać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie, tak jednak, by składniki utworzyły jednolitą masę. Wyłożyć ją do posmarowanej tłuszczem formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 25 minut. Truskawki umyć, osączyć. Odłożyć kilka, pozostałe zaś pokroić na kawałki. Posypać łyżką stołową cukru i odstawić na pewien czas. Ubić dobrze schłodzoną śmietanę z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami zimnej wody. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 placki. Na spodnim placku rozmieścić pokrojone truskawki. Przykryć je częścią bitej śmietany. Nakryć drugim plackiem. Wierzch udekorować pozostałą śmietaną i całymi truskawkami. Przed podaniem schłodzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 05.02.2011 13:08
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak