Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 30 g
mąka 120 g
cukier 140 g
jaja 5 szt
mleko 1 l
wanilia 1/2 laska
cukier 160 g
żółtko jajek 6 szt
mąka pszenna 60 g
mąka ziemniaczana 60 g
masło 300 g
truskawki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem

Formę posmarować masłem i posypać mąką. Całe jajka ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie, ciągle ubijając. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy. Zagotować mleko z 1/2 laski wanilii. Utrzeć w garnku żółtka z cukrem, dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną. Połączyć z wrzącym mlekiem, stale mieszając. Ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty nie przerywając mieszania. Zestawić z ognia, przełożyć krem do innego naczynia. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po łyżce do letniego jeszcze kremu, stale ubijając. Umyć, osączyć i obrać z szypułek truskawki. Ciasto podzielić na 2 równe placki. Na spodnim placku rozprowadzić równomiernie 1/4 kremu, na nim zaś ułożyć truskawki, pamiętając, by utworzyć z nich krąg przy samym brzegu. Truskawki pokryć znowu 1/4 kremu. Przykryć drugim plackiem. Wierzch i bok posmarować pozostałym kremem. Udekorować truskawki. Ściąć lekko bok ciasta, by uprzednio ułożony krąg owoców stał się widoczny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak