Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto francuskie z owocami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 500 g
truskawki 500 g
cukier 225 g
śmietana 500 g
mleko 1/2 szkl
wiśniówka 1/2 szkl
cukier waniliowy 1 torebki
cukier puder 150 g
konfitury z truskawek 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto francuskie z owocami

Pokroić truskawki na połówki, dodać 100 g cukru i wiśniówkę, wymieszać. Pozostawić na 2 godziny. Osączyć, zachowując sok w innym naczyniu. Pędzelkiem zwilżyć blachę wodą. Ułożyć na niej ciasto francuskie rozwałkowane na grubość 0, 5 cm. Piec 5 minut w temperaturze 230 stopni i 5 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być twarde i chrupiące. Ostrym nożem podzielić je wzdłuż na 3 części. Ubić śmietanę z mlekiem, 125 g cukru i cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki. Posmarować cienko pierwszy listek ciasta francuskiego konfiturą, na to położyć warstwę bitej śmietany, truskawki i znowu warstwę bitej śmietany. Przykryć drugim listkiem ciasta francuskiego. Układać w ten sposób kolejne warstwy, przy czym ostatnią powinien być trzeci listek ciasta francuskiego. Przygotować lukier : wymieszać w rondelku cukier puder z 4 łyżkami stołowymi pozostawionego soku z truskawek, podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Rozprowadzić lukier elastyczną łopatką na powierzchni ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak