Sposób przygotowania

Pokroić truskawki na połówki, dodać 100 g cukru i wiśniówkę, wymieszać. Pozostawić na 2 godziny. Osączyć, zachowując sok w innym naczyniu. Pędzelkiem zwilżyć blachę wodą. Ułożyć na niej ciasto francuskie rozwałkowane na grubość 0, 5 cm. Piec 5 minut w temperaturze 230 stopni i 5 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być twarde i chrupiące. Ostrym nożem podzielić je wzdłuż na 3 części. Ubić śmietanę z mlekiem, 125 g cukru i cukrem waniliowym. Wstawić do lodówki. Posmarować cienko pierwszy listek ciasta francuskiego konfiturą, na to położyć warstwę bitej śmietany, truskawki i znowu warstwę bitej śmietany. Przykryć drugim listkiem ciasta francuskiego. Układać w ten sposób kolejne warstwy, przy czym ostatnią powinien być trzeci listek ciasta francuskiego. Przygotować lukier : wymieszać w rondelku cukier puder z 4 łyżkami stołowymi pozostawionego soku z truskawek, podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Rozprowadzić lukier elastyczną łopatką na powierzchni ciasta.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !