Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik wileński

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraczki z nacią 1/2 kg
ogórki 2 szt
szczypiorek 1 peczek
rzodkiewka 1 pęczek
koperek 1 pęczek
śmietana 12% 1 opak
jajko 4 szt
jogurt 4 poj
cytryna 1 szt
cukier do smaku
sól do smaku
peprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik wileński

Młode buraczki umyć ,obrać,odrzucić zbyt duże częsci lisc pozostawiająć młode jasnozielone listki,drobno posiekać buraczki razem z łodyżkami,zalać niewielką ilością wody,gotować do miękkości z solą i szczyptą pieprzu.Odstawic z ognia i wystudzić ,dodać jogurt,sok z cytryny i doprawić cukrem.Drobno posiekać szczypiorek,ogórki,rzodkiewki,koperek,dodać do wywaru.Wlać śmietanę i wymieszać.Ugotować jajka,podzielić na połówki i nalożyć na talerze i zalać chłodnikiem,przed podaniem schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 14.01.2011 16:46
ten chłodnik jest wart wykonanej przy nim pracy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak