Sposób przygotowania

wyłożenie:
owoce, najlepsze agrest, wiśnie lub truskawki
4 białka ,szklanka cukru,
wykonanie.
ucieramy margarynę z 3/4 szk cukru na puch. Dodajemy zółtka i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Dodając mąkę wyrabiamy ciasto ręką, dodajemy tyle mąki aby ciasto odkleiło się od miski i dała zrobić się z niego kula. dzielimy ją na dwie części, mniejszą i większa. Do mniejszej dodajemy kakao i wyrabiamy aż kakao całkiem wmiesza się w ciasto. Zawijamy kule w folię i wkładamy do lodówki na ok 2 godz.

Na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną lub bułką tartą, trzemy białe ciasto na tarce na dużych oczkach, rozkładamy je dokładnie na całej blaszce, delikatnie, na to układamy dojrzałe owoce, dobrze smakuje jak jest dużo owoców.
Na woce układamy pianę z białek zmiksowaną z cukrem (bezę) na bezę trzemy na tarce brązową kulę z ciasta. I do piekarnika na ok 40 min w 18) st C.

można posypać upieczone ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !