Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser Maślankowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 3,5 łyżeczki
wanilia 1\\2 laski
śmietana kremowa 30% lub 36% 150 ml
cukier 8 łyżek
maślanka 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Deser Maślankowy

Kandyzowane kumkwaty:

4 łyżki cukru
100 g kumkwatów, pokrojonych w plasterki
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau

Przygotowanie:
Żelatynę umieścić w kubeczku, zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić. Laskę wanilii przekroić w poprzek na pół. Jedną połówkę wykorzystać do innego deseru, a drugą przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka.
Laskę wraz z ziarenkami włożyć do rondelka, wlać połowę ilości śmietanki i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia gdy śmietanka będzie gorąca, ale nie zagotowana.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Przelać przez sitko do miski, następnie wymieszać z maślanką, a później z drugą połową śmietanki ubitej na sztywną pianę.
Masę wlać do trzech pojemniczków na tymbaliki, filiżanek . Wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc do stężenia.
Desery wykładać na talerzyk, wcześniej zanurzając każdy pojemniczek na chwilę w gorącej wodzie.

Do rondelka wlać 100 ml wody i rozpuścić w niej cukier, gotować przez 2 minuty, następnie dodać kumkwaty, zmniejszyć ogień i gotować przez około 7 minut aż zaczną mięknąć. Gotować jeszcze przez około 15 do 20 minut do czasu aż utworzy się gęsty syrop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 14.01.2011 08:54
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak