Sposób przygotowania

PONCZ DO NASĄCZENIA: *osobiście wykorzystuję syrop pozostały po brzoskwiniach/ ananasach z puszki, które wykorzystam do przełożenia tortu.

Wszystkie składniki na poncz mieszamy. Ponczu można zrobić mniej, w zależności od tego jak mocno ma być nasączony tort. Syropów nie musi być równo po szkl., ja trzymam się ogólnej proporcji, mieszam syropy i kompot tam by wyszło ¾ l ponczu.

BISZKOPT (przepis oraz zdjęcia na biszkopt znajdują się kilkanaście przepisów wstecz w mojej księdze)

Przypominam:
Składniki:
*5 jajek,
*1,5 szkl. cukru,
*1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
*1 szkl. mąki tortowej,
*1 łyżeczka proszku do pieczenia,
*szczypta soli

Do jajek dodajemy szczyptę soli. Następnie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Przelewamy do wysmarowanej oraz posypanej mąką okrągłej blachy. Pieczemy ok. 40 min.

BISZKOPT CIEMNY - robię biszkopt jasny, dzielę na dwie części, do jednej dodaję ok 1,5 łyżki kakao. Wylewam na przemian do blaszki. Piekę.

MASA (przepis oraz zdjęcia na masę, jaką wykorzystuję do tego toru znajduje się również kilkanaście przepisów wstecz w mojej księdze).

Przypominam:
Składniki:
*2 opakowania budyniu śmietankowego,
*1/2 l. mleka,
*8 łyżek cukru,
*500 g. masła roślinnego,
*olejek migdałowy do ciast i deserów
W 1/4 szkl. mleka rozprowadzić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozprowadzony budyń, mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić. Masło zmiksować z olejkiem, stopniowo dodawać ugotowany budyń.

MASA KAKAOWA- robię ja podobnie jak jasną, z tym, że do jasnej dodaję ok. 1,5 łyżki kakao i powstaje masa kakaowa.


Dwa biszkopty (jeden jasny, drugi jasno- ciemny) przekrajamy, każdy na 3 części (w sumie ma wyjść 6 placków).

Pierwszy placek nasączamy ponczem, wykładamy jasną masę, na masę wykładamy brzoskwinie. Przykrywamy drugim plackiem, nasączamy ponczem, wykładamy dżem jagodowy, przykrywamy trzecim plackiem, nasączamy ponczem, wykładamy masę kakaową, na masę układamy plastry bananów, przykrywamy czwartym plackiem, nasączamy, wykładamy dżem wiśniowy, przykrywamy piątym plackiem, wykładamy pozostałą masę i układamy na nią ananasy, przykrywamy szóstym plackiem.

Wierzch oraz boki smarujemy masą, górę zdobimy perełkami i czekoladą ozdobną, boki obsypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi z kruszonką biszkoptową (kawałki pokruszonego biszkoptu). Wstawiamy na ok. 3 h. do lodówki.

SMACZNEGO !!!

Komentarze

  • 0
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Szkoda ,ze nie ma zdjęcia w przekroju
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    To był tort na służbową Wigilię,nie moją, kolejnym razem jak zrobię z tego przepisu, najszybciej na czyjeś urodziny, dodam drugą fotkę w przekroju. Polecam, warto zrobić, często go robię i smakuje zawsze każdemu.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Wiele bym dał by taki skosztować:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    jaki dostojny!
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    dawno takiego tortu nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Pewnie równie wyśmienicie smakuje :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    smacznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Super wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !