Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec domowy do smarowania pieczywa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 600 g
boczek 300 g
podgardle wędzone 200 g
czosnek 1-2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec domowy do smarowania pieczywa

Część słoniny, boczku i podgardla oraz czosnek i cebulkę9pozostawiając szczypior) mielimy w maszynce do mięsa. Pozostałą słoninę , boczek i podgardle drobniutko kroimy.
W naczyniu z grubym dnem lub w woku topimy najpierw pokrojone mięso i gdy już zaczyna się lekko rumienić dodajemy zmielone: słoninę, boczek i podgardle, obrane starte jabłko, oraz zmielone ; majeranek, sól i pieprz.
Gdy wszystko już jest wytopione, a skwareczki lekko złotobrązowe wyłączamy gaz, i cały czas mieszając dodajemy (ja użyłam suszony) posiekany szczypior gdy wszystko lekko przestygnie przelewamy mieszając do małych kamiennych naczyń lub do słoiczków.
Mieszamy, aż do zastygnięcia, aby równo nam się rozłożyły szczypiorek i skwareczki. Odstawiamy, do całkowitego zastygnięcia.
A później nic tylko jeść.
Smarujemy pajdy wiejskiego świeżego chleba.. Do tego kwaszony ogórek, lub korniszon, a mogą też być marynowane grzybki.
smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota71 18.09.2010 13:11
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak