Sposób przygotowania

Część słoniny, boczku i podgardla oraz czosnek i cebulkę9pozostawiając szczypior) mielimy w maszynce do mięsa. Pozostałą słoninę , boczek i podgardle drobniutko kroimy.
W naczyniu z grubym dnem lub w woku topimy najpierw pokrojone mięso i gdy już zaczyna się lekko rumienić dodajemy zmielone: słoninę, boczek i podgardle, obrane starte jabłko, oraz zmielone ; majeranek, sól i pieprz.
Gdy wszystko już jest wytopione, a skwareczki lekko złotobrązowe wyłączamy gaz, i cały czas mieszając dodajemy (ja użyłam suszony) posiekany szczypior gdy wszystko lekko przestygnie przelewamy mieszając do małych kamiennych naczyń lub do słoiczków.
Mieszamy, aż do zastygnięcia, aby równo nam się rozłożyły szczypiorek i skwareczki. Odstawiamy, do całkowitego zastygnięcia.
A później nic tylko jeść.
Smarujemy pajdy wiejskiego świeżego chleba.. Do tego kwaszony ogórek, lub korniszon, a mogą też być marynowane grzybki.
smacznego

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !